Register    Login    Forum    Search    FAQ

Board index » TECHNICAL » Electrical/Wiring Technical




Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post Posted: Sat Jun 25, 2011 9:29 pm 
Offline
Amateur Racer

Joined: Sun Aug 15, 2010 3:45 pm
Posts: 100
Location: Ontario
If you unplug the big purple wire and purple/white wires under the dash, they will plug right into each other. The previous owner had this bypass set up. I need to pass tech inspection so the neutral safety needs to be installed on my B&M pro ratchet. I separated the two wires but the car still starts in gear ???

Am I correct that I need to plug the 2 back together, then I cut the purple, extend one end to the poles on the NSS then run a second from the pole back to the purple wire. Doesn't seem right with the existing bypass. What am i missing ??

_________________
355 sbc ported edelbrock heads, turbo 350, 12 bolt with 4.11 spool and 35 spline axle.
Best 1/4 run 2012 : 1.71 / 11.91 @110 mph
Best 1/8 run 2013 : 1.66 / 7.48 @ 91.09 mph


Top 
 Profile  
 
 Post Posted: Sun Jun 26, 2011 2:09 pm 
Offline
Amateur Racer

Joined: Sun Aug 15, 2010 3:45 pm
Posts: 100
Location: Ontario
Still trying. I assume the monte carlo came with a mechanical neutral safety in the column, previous owner installed a cheapo floor shift with no safety switch. Found an old post by Slimbo and hooked up a 4 post relay today. Car still starts in drive. ??? Maybe the micro switch is crap. Any suggestions on how to install something that will kill the ignition in gear will be appreciated.

_________________
355 sbc ported edelbrock heads, turbo 350, 12 bolt with 4.11 spool and 35 spline axle.
Best 1/4 run 2012 : 1.71 / 11.91 @110 mph
Best 1/8 run 2013 : 1.66 / 7.48 @ 91.09 mph


Top 
 Profile  
 
 Post Posted: Wed Jul 27, 2011 3:48 pm 
Offline
Amateur Racer

Joined: Fri Oct 16, 2009 1:34 am
Posts: 268
Location: Eastern Virginia
same here, getting ready to wire up my megashifter soon. it would be nice to get it right the first time


Top 
 Profile  
 
 Post Posted: Wed Jul 27, 2011 9:21 pm 
Offline
Top Fueler
User avatar

Joined: Sun Oct 21, 2007 8:07 am
Posts: 3784
Location: Lederach
In stock form, the key will not rotate to Start with the factory linkage connected unless in P or N. I believe that mechanism replaced the NSS. I believe the stock harness has the wires jumped in an automatic application. When unjumped (open circuit), the car will not start. I have only had 3-/4-speed cars from 1978-1981, so I am not completely certain about this particular wiring in the automatic cars, so I am speculating a bit and may not be accurate.

Is there a circuit diagram for 1978 on this forum? The circuit diagram from 1982 and later may be different because manual transmissions were not offered after 1981 and beginning 1981 the computers were installed.


Top 
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

Board index » TECHNICAL » Electrical/Wiring Technical


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

 
 

 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: